sunnuntai 23. elokuuta 2009

Reseda odorata


Eilen ja tänään olemme touhunneet puutarhassa leppeässä loppukesän auringossa aamusta iltaan. Ihanaa - ei vieraita, ei tarvetta käydä kaupungissa ostoksilla tai muuta sellaista häiriötä. Puutarhan rästitöiden suhteen viikonloppu olikin todella tuottelias. Mm. sain tyhjennettyä lämpökompostorin, jonka huono hoito on ahdistanut minua koko kesän. Ja moni taimi, joka on lojunut ruukussa viikkoja tai kuukausia, pääsi multaan. Sain myöskin istutettua ulos kuusi magnolian siementainta, joita kasvihuone on puolillaan.
Kylvän joka kevät kahta yksivuotista, hienoa tuoksukasvia, joita aika harva kuitenkaan tuntee: sarvileukoijaa ja resedaa. Sarvileukoijan kukinta on jostain syystä ollut melko heikkoa tänä kesänä, mutta reseda vain parantaa tahtia. Molemmat kasvit ovat kaatuilevia ja hiukan rönttöisennäköisiä, joten ne täytyy kylvää muiden kasvien keskelle tai alle. En ole aikaisemmin huomannut, että resedan tuoksu kantautuisi tuulen mukana, mutta tänään totesin näin olevan. Koko pihan alueella tuli tuon tuostakin vastaan ihana tuoksupilvi. Puutarhan eri kohdissa liikkuessa se sekoittui milloin orientaalililjan, milloin hajuherneen, heliotroopin tai syysleimun tuoksuun.
Reseda - sen tuoksu on aivan erityinen. Se on mahdollisimman kaukana kaikesta maailman pahasta - vaatimattoman ja unohdetun resedan viaton tuoksu.

Ei kommentteja:

Lukijat